
Dit is een probleem die ik wekelijks tegenkom in mijn praktijk
We noemen het regelmatig reflux of terugstromen van de zure maaginhoud in de slokdarm. Bij mensen die hier last van hebben, staat het sluitspiertje vaker open dan bij anderen. Hierdoor stroomt het maagzuur vaker de slokdarm in.
De afgelopen jaren is het aantal mensen met brandend maagzuurklachten sterk toegenomen. De oorzaak is in veel gevallen verkeerde voeding zoals zwaar verteerbare combinaties of verzurende voedingsmiddelen. Spanning en stress hebben ook een enorm negatieve invloed op de werking van de maag, net als geen rekening houden met je biologische klok. Eten tijdens nachtdiensten is misschien nodig, maar het is niet ideaal. Je biologische klok is dan ingesteld op uitvoering van rust- en herstelprocessen en is niet klaar voor optimaal aanleveren van verteringsenzymen voor je maag, darm, lever en alvleesklier.
Maagzuurklachten kunnen onder andere optreden na het drinken van alcohol, koffie, te veel en te vet eten, te gekruid eten, roken of na het gebruik van sommige medicijnen. Ook zwangere vrouwen hebben dikwijls last van zuurbranden door een verhoogde druk op de buik.
Pas op met maagzuurremmers
Wanneer een patiënt met maagzuurklachten bij de huisarts komt wordt er vaak vanuit gegaan dat er een teveel aan maagzuur is. De patiënt gaat naar huis met maagzuurremmers zoals omeprazol en zit er niet zelden jaren aan vast. Ontzettend jammer wat mij betreft. In mijn praktijk zie ik veel mensen die juist een tekort aan maagzuur hebben of waarbij het maagzuur niet de juiste pH-waarde heeft (niet zuur genoeg is). Geef je deze patiënten maagzuurremmers, worden de klachten steeds erger.
Uiteraard kunnen er meer oorzaken zijn voor opkomend maagzuur en er bestaan ook andere maagklachten. Zo heb je vast weleens gehoord van iemand met een maagzweer, vaak gerelateerd aan stress of een ontsteking veroorzaakt door de Helicobacter pylori bacterie. In dit artikel gaan we verder in op een probleem door te kort aan maagzuur of een onjuiste balans in de pH-waarde van het maagzuur.
Overgroei bacteriën door tekort aan maagzuur
Te weinig maagzuur of een onjuiste pH-waarde van het maagzuur ontstaat o.a. als gevolg van stress, (chronische) vermoeidheid, ouderdom en een te kort aan voedingsstoffen. Hierdoor verloopt de vertering van voedsel niet afdoende. Wanneer eiwitten onvoldoende worden verteerd, kan er een overgroei van ongunstige bacteriën in de darm ontstaan wat in eerste instantie kan leiden tot een opgeblazen buik of vol gevoel in de buik. Hierdoor verhoogt de druk in de maag, waardoor de bovenste sluitspier van de maag een klein beetje opent en maagzuur in de slokdarm kan komen wat dus het brandende maagzuur veroorzaakt. Bij een langdurige onbalans in darmbacteriën onstaan er telkens nieuwe problemen. Heel vervelend en mensen zijn zich er vaak niet bewust van de verschillende klachten een duidelijk verband met elkaar hebben.
Door de vertering van voedsel te optimaliseren met licht verteerbare maaltijden, specifieke verteringsenzymen en ondersteunende nutriënten eventueel aangevuld met specifieke bacteriën herstelt de balans in het spijsverteringskanaal. Tevens is het belangrijk om te onderzoeken of je maaltijden alle bouwstoffen bevatten voor de aanmaak van de juiste enzymen en voor herstel van de slijmvliezen in het spijsverteringskanaal. Zodra dit op orde is kun je starten met de afbouw van hulpstoffen om uiteindelijk je lichaam zelf al het werk te laten doen.
Help, het lijkt wel of ik zwanger ben
Regelmatig krijg ik dames in mijn praktijk met de vraag of ik ze kan helpen bij het verminderen van buikvet. Als ik ze vraag waar dat buikvet dan precies zit, aangezien ik op het eerste oog niet waarneem vertellen ze dat hun buik in de loop van de dag enorm opblaast en ze daar helemaal klaar mee zijn. Ze zijn vaak al bij de diëtist geweest, hebben van alles geprobeerd maar niet helpt. Afhankelijk van de genuttigde maaltijd of de hoeveelheid stress waar ze mee te maken hebben wisselt ook de mate van een opgeblazen gevoel of letterlijk een buik alsof ze vijf maanden zwanger zijn.
Door uitleg te geven over de oorzaak van het probleem, in dit geval het voorbeeld van een tekort aan maagzuur, begrijpen ze dat het niets te maken heeft met de hoeveelheid buikvet. De verstoorde bacteriebalans in de dikke darm zorgt voor heel veel gasvorming. Dit zie ik vooral veel bij mensen die maagzuurremmers gebruiken, nachtdiensten draaien of met langdurige stresssituaties te maken hebben.
Maagzuur is niet voor niets zo zuur
Maagzuur heeft normaal gesproken een pH-waarde tussen 1.2 en 3.0. Dit is ontzettend zuur en bedoeld om vooral eiwitten te verteren en schadelijke micro-organismen waaronder bacteriën te doden. Verhoogd de zuurgraad, bijvoorbeeld door voorgenoemde factoren, dan duurt het veel langer voor je voedsel doorgelaten wordt naar de rest van het spijsverteringskanaal. Dit zorgt er niet alleen voor dat de voedselbrij telkens opstijgt en maagzuurklachten veroorzaakt, en op den duur een onbalans in je darmbacteriën ontstaat. Ook voedingsstoffen worden veel minder goed uit je voeding opgenomen. Dit is heel vervelend als je bedenkt dat juist deze voedingsstoffen nodig zijn voor herstelprocessen in je lichaam en de aanmaak van de juiste verteringsenzymen. Zo kom je in een negatieve spiraal en worden de problemen steeds groter.
Wat kun je doen om de klachten te verminderen
Bezoek een natuurgeneeskundig therapeut en onderzoek wat de mogelijke oorzaken van jouw maagzuurklacht kan zijn. Als je meer wilt weten over natuurlijke behandelmethoden bij maagzuurklachten ben je welkom tijdens een consult of het kosteloze inloopmoment.
Reactie plaatsen
Reacties