Leververvetting

Wat heb je op je lever?

Wie mijn verhaal heeft gelezen begrijpt waarschijnlijk dat mijn levergezondheid de volle aandacht  kreeg tijdens mijn herstelproces. Ik kocht het boekje 'Wat heb je op je lever' van Marijke de Waal - Malefijt. Dit was het allereerste begin van mijn interesse voor de natuurgeneeskunde. Een enorme eyeopener. De lever is een enorm belangrijk orgaan waar je dagelijks goed voor moet zorgen.

Helaas heeft dit orgaan het tegenwoordig enorm zwaar. Naast de grote hoeveelheden gifstoffen van buitenaf heeft het ook te maken met inwendig gif (bijvoorbeeld bijproducten van parasieten in de darm) en emotioneel gif (bijvoorbeeld negatieve gedachten en depressieve gevoelens). Waarschijnlijk had ik je vroeger voor gek verklaard als je mij verteld had dat mijn emoties van invloed waren op mijn levergezondheid. Tegenwoordig weet ik dat emotioneel gif een enorme invloed op de gezondheid heeft.

 

Voorgenoemde problemen veroorzaken moeilijkheden in de leverdoorstroming. Dit is meestal niet  terug te zien zijn in de gebruikelijke bloedonderzoeken of een leverscan. Mensen kunnen soms jarenlang klungelen voordat ze bij iemand terecht komen die het ontstane probleem op een andere manier benaderd. Een heel ander probleem dat wel te herkennen is tijdens de gebruikelijke leveronderzoeken door een MDL-arts is Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Een ernstig probleem dat steeds vaker voorkomt, tegenwoordig zelfs bij kinderen.

 

Non-Alcoholic Fatty Liver Disease

Leververvetting is wereldwijd een groot probleem aan het worden. Tientallen jaren geleden zag men dit verschijnsel, een teveel aan vet in de levercellen, bij mensen die te veel alcohol consumeerden (alcoholic fatty liver disease). Tegenwoordig komt het veelvuldig voor bij mensen die geen of weinig alcohol gebruiken, vandaar de naam non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Inmiddels begint het voorkomen van NAFLD epidemische vormen aan te nemen, de cijfers in de verschillende landen variëren van 10 tot 35 procent van de bevolking, van jong tot oud.

 

Bij een vervette lever, hepatosteatose, vindt stapeling van vet in levercellen plaats. Hoewel het normaal is dat levercellen een klein percentage vet bevatten, heeft momenteel een groot deel van de bevolking, zelfs kinderen, er een te grote hoeveelheid van in de hepatocyten. Toename van obesitas in combinatie met weinig beweging verhoogt het risico op leververvetting.

 

De problemen stapelen zich op

Aangezien de lever een belangrijk, centraal orgaan is met honderden functies, kan de vervetting ervan een breed scala aan symptomen laten zien. Een vervette levercel kan namelijk zijn talloze functies niet of niet meer juist uitvoeren. De functies die merkbaar te lijden hebben onder leververvetting zijn de werking van de mitochondriën. Mitochondriën zijn de energiecentrales in ons lichaam. Ze komen voor in al onze cellen. Veel stress, weinig beweging en ongezonde voeding of voeding met weinig bouwstoffen zorgt voor een laag aantal mitochondriën in je cellen. Hierdoor voel jij je moe en futloos. Het wordt steeds moeilijker om jezelf in beweging te zetten. Vervetting van de levercellen zorgt daarbij voor extra problemen in de opbouw van mitochondriën.

 

Daarnaast is er de rol van de lever bij de totale spijsvertering, waaronder de afscheiding van gal dat vetten helpt verteren en de darmactiviteit ondersteunt. Op hormonaal gebied zorgt de lever voor de cholesterolhuishouding. En middels verschillende ontgiftingsprocedures (met CYP-enzymen) wordt het lichaam gezuiverd van allerlei gif- en afvalstoffen. Symptomen kunnen zich dan ook op allerlei manieren uiten, als een van deze processen of een combinatie ervan minder efficiënt verlopen.

 

Het is nog niet duidelijk in welke volgorde de talloze functies van de lever minder efficiënt worden en dit kan per persoon sterk verschillen. Het gevolg is dat er geen typische symptomen zijn voor NAFLD. De lever bevat een groot aantal mitochondriën per cel. Moeheid is derhalve een veelgehoorde klacht bij mensen met NAFLD. Maar vermoeidheid staat in de top 10 van aan de huisarts gepresenteerde klachten, dus is niet specifiek voor leverproblemen. Wanneer de lever vet opslaat, kan deze vergroten. Hierdoor kan buikpijn of verminderde eetlust ontstaan. Maar over het algemeen zijn de klachten vaag, zoals algehele fysieke verminderde conditie, gewichtsafname of laaggradige ontstekingen.

 

Nog geen effectieve medicijnen beschikbaar

Op dit moment is er geen effectieve farmacologische therapie (medicijnen) voor de behandeling van leververvetting beschikbaar. Er is behoefte aan nieuwe behandelmogelijkheden. Daarom wordt bariatrische chirurgie (maagverkleining) steeds vaker toegepast om het overgewicht in ieder geval aan te pakken, al heeft dat ook behoorlijke nadelen.

 

Complementaire behandeling

Helaas is er in Nederland weinig aandacht voor fytotherapie. In Duitstalige landen worden kruiden veel vaker toegepast in de reguliere geneeskunde. Mariadistel is de meest onderzochte plant bij de behandeling van leverziekten. De werkzame bestanddelen zijn een flavanolignanenmengsel, met de verzamelnaam silymarine. Silymarine is in de hele plant aanwezig maar geconcentreerd in de vruchten en zaden. Deze bestanddelen hebben onder andere een sterke anti-oxidatieve en ontstekingsremmende werking, bevorderen celregeneratie en beschermen de lever tegen leververvetting en gifstoffen. Kruiden hebben minder bijwerkingen dan gangbare medicatie en kunnen ook verbetering van de leverwaarden geven. Naast mariadistel zijn er verschillende mogelijkheden om je lever te ondersteunen bij het optimaliseren van de leverfuncties. Zorg wel altijd dat je dit onder begeleiding van een professional doet.

 

Het allerbelangrijkste is om je te beseffen dat een NAFLD grotendeels onstaan is door de ongezonde leefwijze. Door de oorzaak van het probleem aan te pakken kan, afhankelijk van het stadium waar jij je in bevind, de lever volledig herstellen.

 

Wat kun je doen bij de diagnose Non-Alcoholic Fatty Liver Disease?

Ik ga graag met jou op zoek naar de oorzaak van het probleem. De lever is een orgaan met een enorm herstelvermogen bij de juiste aanpassingen in je leefstijl. Denk aan voeding die de bloedsuikerspiegel stabiel houdt en voldoende bouwstoffen bevat, aanvulling met ontgiftende en regenererende kruiden, zo min mogelijk toxische stoffen en stressfactoren en de juiste beweging zijn daarbij erg belangrijk.

 

Als je meer wilt weten over natuurlijke behandelmethoden bij leververvetting ben je welkom tijdens een consult of het kosteloze inloopmoment. Ik ga graag op zoek met jou naar de oorzaak van je klachten.

 

Bron:

  1. Younossi, Z. M., Koenig, A. B., Abdelatif, D., Fazel, Y., Henry, L., & Wymer, M. (2016). Global epidemiology of nonalcoholic fatty liver disease. Meta-analytic assessment of prevalence, incidence, and outcomes. Hepatology (Baltimore, Md.), 64(1), 73–84.
  2. Romero-Gómez, M., Zelber-Sagi, S., & Trenell, M. (2017). Treatment of NAFLD with diet, physical activity and exercise. Journal of Hepatology, 67(4), 829–846.
  3. Xiao, J., So, K. F., Liong, E. C., & Tipoe, G. L. (2013). Recent Advances in the Herbal Treatment of Non-Alcoholic Fatty Liver Disease. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 3(2), 88–94.
  4. Bagherniya, M., Nobili, V., Blesso, C. N., & Sahebkar, A. (2018). Medicinal plants and bioactive natural compounds in the treatment of non-alcoholic fatty liver disease: A clinical review.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.