Epigenetica

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van DNA en epigenetica

Althans een heel klein stukje dan. Een onderwerp dat mij waanzinnig interesseert. Jaren geleden hoorde ik er voor het eerst over tijdens een opleiding. Heb je er weleens over nagedacht waarom er generaties met mensen zijn die aanleg hebben voor overgewicht, hyperactiviteit of tal van andere aandoeningen zonder dat dit een aangeboren afwijkingen in het DNA is?

 

Epigenetische veranderingen

Onderzoekers hebben ontdekt dat voeding, beweging, infecties,  trauma, stressfactoren, roken, milieufactoren, en tal van andere factoren invloed kunnen hebben op je genen. Door epigenetische veranderingen wordt de functie van een gen anders, zonder dat de DNA-code verandert. Je kunt het vergelijken met de letters in het verhaal van een boek. Alle letters in het boek zijn de code van het DNA. De letters zijn hetzelfde gebleven, maar je hebt één letter gemarkeerd met een markeerstift. De letter (‘de code’) is niet veranderd en ook het verhaal (‘al het DNA’) niet. Maar de epigenetische verandering (de markering) maakt dat het gen toch anders werkt.

Als in je leven epigenetische veranderingen ontstaan, kun je deze ook doorgeven aan eventuele kinderen en kleinkinderen.

Bron: www.erfelijkheid.nl.

 

Dirty Genes

Aandacht voor de juiste leefstijlfactoren kunnen je genetische lot uiteindelijk herschrijven. Als dit onderwerp je interesseert is het Amerikaanse boek ‘Dirty Genes’ van dr. Ben Lynch een aanrader. Het is ondertussen ook als Nederlandse editie verkrijgbaar. Hij verteld over genen die vanaf de geboorte al ‘vuil’ zijn of zich in de loop van je leven ‘vuil’ gaan gedragen.  Hij schrijft in begrijpelijke taal en geeft veel voorbeelden over 7 verschillende genen die vaak vervuild zijn bij mensen. Wij noemen dat SNPs of beter gezegd een 'variant' je hebt of ontstaan is. In het boek wordt uitgelegd wat er gebeurt bij een over of onder functie van een gen en wat je hieraan kunt doen. Uiteraard beschikken we over veel meer genen en zijn er veel meer epigenitische veranderingen mogelijk. Toch geeft dit wel een mooie uitleg over een aantal veelvoorkomende problemen die we vandaag de dag vaak zien bij mensen met gezondheidsklachten.

 

DNA-onderzoek

DNA-onderzoek is de afgelopen jaren een interessante optie geworden om meer greep te krijgen op hardnekkige klachten. Interessant vanwege de relatief lage kosten vergelijkbaar met uitgebreide bloed- en ontlastingsonderzoeken, en omdat de bevindingen levenslang valide zijn. Dit in tegenstelling tot vrijwel alle andere vormen van onderzoek, die een momentopname vormen. Wat overigens zeker niet wil zeggen dat een DNA-onderzoek de beste keuze is. Als je een acute infectie hebt wil je toch echt via bloedonderzoek achterhalen wat er aan de hand is.  Of bij ernstige darmproblemen kun je via ontlasting onderzoek bepalen of er bijvoorbeeld een parasiet of schimmel rond woekert en voor verstoring van de bacteriebalans (microbioom) zorgen.

 

Het kijken naar DNA is zinvol in bepaalde situaties:

  • Als de klachten al op jonge leeftijd speelden
  • Als de klachten begonnen te spelen toen de geslachtshormonen actiever werden (puberteit)
  • Als er in de familie soortgelijke klachten voorkomen
  • Als klachten hardnekkig blijken ondanks allerlei behandelingen en leefstijlveranderingen

 

DNA-analyse bij Natuurlijk Fit met Brigitta

In mijn praktijk ben ik gestart met het aanbieden van DNA-onderzoek om de laatst genoemde reden van de opsomming hierboven. Door het bepalen van de SNPs (Single Nuclear Polymorphisms) ofwel varianten in het DNA kun je achterhalen waar jouw specifieke aandachtspunten voor de toekomst liggen.

 

iGene biedt waardevolle DNA-analyses waarmee je nog dieper in de oorzaak van je gezondheidsklachten kunt duiken. Naast inzicht in de aanleg voor bepaalde ziekten en aandoeningen of overgevoeligheid voor bepaalde producten kun je hiermee ook je medicijngevoeligheid achterhalen. Dit is iets waar ik mensen die veel last hebben van bijwerkingen door medicatiegebruik vaak op attendeer. Met het farmacogenetisch paspoort verkregen uit bloed- of DNA-onderzoek kan je arts of apotheker bepalen welk geneesmiddel het beste bij jou past, en sneller tot de juiste dosering te komen. Hiermee kunnen medicatiefouten en onnodige bijwerkingen worden voorkomen. Heel interessant als je gevoelig bent voor wisseling in geleverde medicatie of bij het gebruik van meerdere medicijnen tegelijk. Gelukkig begint dit onderwerp langzaamaan meer onder de aandacht te komen. In februari 2023 was het een onderwerp bij het NOS Journaal. Hieronder vind je het nieuwsbericht.

Gecertificeerd Professional

Op de website www.igene.nl en via bovenstaande button vindt je meer informatie over de mogelijkheden van DNA-onderzoek. Ik ben als gecertificeerd professional aangesloten bij deze organisatie om jou te begeleiden bij de interpretatie van de uitslagen. Als je meer wilt weten over het onderwerp DNA,  epigenetica en het farmacogenetisch paspoort ben je welkom tijdens een consult of het kosteloze inloopmoment.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.