Vermoeidheid

‘Ik ben zo ontzettend moe’

Dit is een veel gehoorde klacht van mensen die mijn praktijk bezoeken. Meestal begint het met wat minder energie dan voorheen en naar een paar maanden zijn mensen gewoonweg uitgeput. Ze worden wakker met weinig energie en worstelen zich de dag door om vervolgens uitgeput in bed te belanden. Besef je dat er voor alle functies in je lichaam energie nodig is. Bijvoorbeeld om je blij te voelen of enthousiast aan het werk gaan, maar ook voor reparatie en herstelprocessen van je lichaam en geest. Wanneer er niets gedaan wordt met het energietekort ontstaan nieuwe problemen zoals; pijnklachten die niet meer over gaan, depressieve gevoelens, malende gedachten, overprikkeling of vergeetachtigheid. Dit zijn slechts een paar voorbeelden die ik vaak te horen krijg.

 

Mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk zoals; niet in slaap kunnen komen of piekeren in de nachtelijke uurtjes, een vitaminen en mineralen tekort, een onbalans in de hormoonhuishouding, langdurige stresssituaties, onderliggende gezondheidsproblemen waar geen of onvoldoende aandacht aan besteed wordt, het opkroppen van emoties, de connectie tussen je hoofd en lichaam kwijt zijn en ga zo maar door.

Als je al langere tijd met vermoeidheidsklachten rondloopt is het goed om eens op zelfonderzoek uit te gaan. Wat maakt jou moe in het leven? Welke mogelijke oorzaken zijn op jou van toepassing? Onderzoek vervolgens welke stappen je kunt zetten. Wat geeft jou energie en wat helpt je ontspannen? Waar word jij blij van? Welke voeding geeft je energie en wat kun je misschien beter even laten staan? Hoeveel slaap heb je nodig? Welke beweging is verstandig? Hoeveel wil je werken?

 

Stap voor stap werken aan herstel

Zoek het in kleine dingen en creëer een gezonde structuur voor jezelf. Maak concrete afspraken die jou ondersteunen, en verander in kleine stapjes. Als je het moeilijk vindt om de oorzaak van jouw vermoeidheidsklachten te achterhalen dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Voor sommige mensen kan een vriend of vriendin uitkomst bieden, maar bij langdurige vermoeidheidsklachten is het verstandiger om met een professional aan de slag te gaan. Je bent van harte welkom in mijn praktijk om te onderzoeken welke factoren bij jou de klachten veroorzaken. Zodra de mogelijke oorzaken bekend zijn kunnen we aan de slag met het opstellen van een stappenplan voor herstel van de energiebalans.

 

Cursus 'Vermoeidheid, stress en burn-out'

Dit jaar staan er verschillende cursussen op het programma over onderwerpen die vaak in de praktijk voorkomen. Voor de prijs van slecht één consult ontvang je een avondvullend programma waarin we uitgebreid ingaan op het betreffende thema. Op 02-05-2023 starten we met de cursus ‘Vermoeidheid, stress en burn-out’. Je leert alles over het ontstaan van vermoeidheidsklachten met extra aandacht voor de factor ‘stress’ en waarom je hiermee aan de slag wilt gaan om een ‘burn-out’ te voorkomen.

De cursussen zijn interessant om te volgen ter voorkoming van de klachten, maar bevatten ook verschillende tools om een actieve houding aan te nemen in het herstelproces en sneller van je klachten af te komen. Er staat koffie en thee voor je klaar, je ontvangt schrijfmateriaal voor tijdens de les en achteraf ontvang je een e-book waarin alle informatie nog eens uitgeschreven staat.

 

Meld je aan

Wacht niet te lang met je aanmelding als je verzekerd wilt zijn van een plekje. De eerste aanmeldingen zijn binnen en de groepjes worden bewust klein gehouden zodat er veel tijd en aandacht is voor vragen van de deelnemers. Aanmelden kan via: https://www.natuurlijkfitmetbrigitta.nl/product/9718958/vermoeidheid-stress-burn-out


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.