Kerstgroet & recept

Gisteren heb ik met de kinderen verschillende soorten kerstkoekjes gebakken. We hebben een paar recepten op internet opgezocht en ze aangepast zodat ze iets verantwoorder werden, maar nog steeds super lekker! Deze makkelijke havermoutkoekjes zijn gebaseerd op het recept van Laura's Bakery. De havermoetkoekjes zijn lekker knapperig van de buitenkant  en heerlijk zacht aan de binnenkant.

 

Links staat het originele recept vermeld en rechts de variant die wij thuis hebben gebakken. Zoals je ziet kun je met een paar kleine wijzigingen al iets betekenen voor je gezondheid. Ze bevatten meer vezels, geen (geraffineerde) bewerkte suikers en de quercetine in de gedroogde kersen is ons geheime wapen tijdens de feestdagen.

 

Quercetine behoort tot de flavonoïden en is een natuurlijke kleurstof die voorkomt in kersen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het de schadelijke effecten van een vetrijk voedingspatroon tegengaat. Uit onderzoek blijkt dat een vetrijk dieet in combinatie met quercitine voor lagere bloedsuikerspiegels, een minder vette lever en minder vetophopingen zorgt. Let op! Het blijven koekjes. Dus snoep het is niet de bedoeling om de hele trommel ineens op te smullen ;).

 

INGREDIËNTEN - ORIGINEEL

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (M)
  • iets vanillepoeder of vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 65 gram havermout
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout

 

INGREDIËNTEN - AANGEPAST

  • 30 gram ongezouten roomboter of kokosolie
  • 80 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 ei (M)
  • iets vanillepoeder of vanille extract
  • 50 gram volkoren speltmeel
  • 50 gram speltmeel
  • 65 gram havermout
  • 1 tl (wijnsteen-) bakpoeder
  • handje gedroogde kersen zonder pit
  • Sinaasappel- en/of citroenrasp
  • snufje zout

INSTRUCTIES (voor circa 12 koekjes)

  • Meng boter en suiker tot één geheel. Voeg dan het ei en vanille toe, mix tot een egaal mengsel.
  • De rest -meel, havermout, bakpoeder, kersen en zout kun je tegelijk toevoegen, mix tot een mooi deeg. Het deeg is nog ietwat plakkerig, dat is prima.
  • Maak balletjes van het deeg en leg deze op een plaat of rooster met een vel bakpapier. Je kunt de balletjes iets plat drukken.
  • Bak de koekjes in 15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of 180 °C (hete lucht) tot ze goudbruin kleuren.

 

Tips

  • Dit recept is een hele fijne basis voor havermout koekjes, eentje waar je goed mee kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld eens noten, gedroogd fruit of stukjes chocola toe om je eigen variant te maken.
  • Als je liever krokante koekjes eet kun je ervoor kiezen de koekjes voor het bakken plat te drukken op de bakplaat.
  • Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel, daar blijven ze zeker een week goed.

 

 

Heel veel bakplezier en gezellige feestdagen gewenst!


«   »