De vicieuze cirkel van stress

Deze week vertel ik jullie meer over het onderwerp stress. De wereld is de laatste eeuw onherkenbaar veranderd. Het snelle tempo van nieuwe technologieën betekent dat we steeds nieuwe vaardigheden moeten leren. Veel mensen hebben dan ook last van een vol hoofd, ook in hun vrije tijd. Zoals een psycholoog al eens opmerkte: ‘we hebben  ongeveer 6000 gedachten per dag en de meeste ervan zijn herhalingen’. Hoe komt het dat sommige mensen zich goed kunnen aanpassen aan de wisselende omstandigheden en anderen juist niet? Naast een stukje persoonlijke aanleg op dit gebied is ons aanpassingsvermogen onder anderen afhankelijk van een goed functionerend immuunsysteem, zenuwstelsel en endocrien systeem (hormonaal stelsel).

 

Het kan toch geen toeval zijn hormonale problemen zoals onvruchtbaarheid, borst- en prostaatkanker en overgangsklachten steeds vaker voorkomen? Dat geestelijke gezondheidsproblemen - van depressie en angsten tot schizofrenie - in veel landen één op de zes mensen treft? Dat de ziekte van Alzheimer een ware epidemie aan het worden is? Dat Chronisch Vermoeidheidssyndroom, allergieën, ontstekingen, concentratie- en gedragsproblemen zowel bij kinderen als volwassenen snel toenemen? Dit zijn stuk voor stuk tekenen van een slechte aanpassing.

 

Om goed te kunnen omgaan met de steeds wisselende omstandigheden van het dagelijkse leven moet je lichaam het juiste evenwicht bewaren in de chemische communicatiestoffen. Die zorgen ervoor dat je ‘goed afgesteld’ bent en op topniveau functioneert. Deze stoffen, voornamelijk hormonen, neurotransmitters en immuuncellen, worden aangemaakt met behulp van bouwstoffen uit het voedsel dat we eten. Hoe meer stress je ervaart, des te belangrijker wordt een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Het communicatiesysteem raakt defect als het niet over de juiste aanbod aan stoffen beschikt. Dit is iets waar zich tot op heden nog maar weinig mensen bewust van zijn.

 

Stel je lichaam voor als een stad, met allerlei inwoners, bedrijven, handelsactiviteiten, communicatie- en transportnetwerken. Als er een tekort aan essentiële goederen ontstaat, of een aantal bedrijven gaat in staking, verloopt er niets meer soepel. Het algehele tempo vertraagt en het stressniveau stijgt. Dat gebeurt ook als onze invoer - op het gebied van voeding, omgeving, lichaam en geest - niet voldoet aan onze behoeften of ons aanpassingsvermogen te boven gaat. De eerste symptomen ervan zijn een opgejaagd gevoel, stress en vermoeidheid.

 

Uit de praktijk blijkt dat we in tijden van stress juist minder goed voor onszelf zorgen. We letten minder goed op ons voedingspatroon letten, slapen slechter en we lassen geen bewuste momenten van ontspanning meer in. Dit is het begin van een vicieuze cirkel. We grijpen naar stimulerende middelen als koffie, thee, energiedrankjes, snelle suikers, sigaretten of drugs om te blijven functioneren of rust in ons hoofd te kunnen ervaren. Na verloop van tijd, als de chemische samenstelling van je lichaam steeds verder uitgeput raakt, heb je een steeds grotere hoeveelheid van het stimulerende middel nodig om hetzelfde effect te bereiken.

 

Je lichaam heeft slechts een beperkte capaciteit om te ontgiften. Door een overmatige inname van stimulerende middelen en slechte eet- en leefgewoonten wordt de ontgiftingscapaciteit overbelast. En zodra je deze aanpassingscapaciteit hebt overschreden, neemt je vermogen om met de anders zo normale stress van het moderne leven om te gaan, af.

 

Morgen vertel ik jullie meer over dit onderwerp en deel ik een eenvoudige stresstest.

 

Liefs, Brigitta


«   »