Dopamine

Dopamine zorgt met name voor activiteit in het voorste gedeelte van het brein, de frontale cortex, en de motorische cortex. Dopamine stimuleert het metabolisme, speelt een rol bij de ademhaling en speelt een belangrijke rol bij het beloningssysteem van het brein. Personen met een dopamine natuur zijn vaak krachtig, hebben hun woordje klaar en zijn snel van begrip. Zo'n 17% van de bevolking heeft een Dopamine natuur.

 

Dopamine natuur:
Iemand die van nature over veel dopamine beschikt, heeft een sterke wil, weet precies wat hij/zij wil en hoe dat voor elkaar te krijgen. De persoon is vastberaden, kan lang gefocust zijn en kan zich goed concentreren. Deze persoon kan strategisch denken, goed plannen en organiseren, problemen oplossen en visies bepalen. Deze persoon is niet erg gevoelig, mist snel inlevingsvermogen, is krachtig en heeft veel breinenergie.

 

Dopamine tekort:
Iemand die een tekort aan dopamine heeft, uit zich als eerste in een verminderde concentratie, moeite met plannen en moeite met keuzes maken. Deze personen kunnen moe wakker worden, wat aankomen in gewicht en kunnen sociaal contact vermijden. Bij een groot tekort, kunnen personen zich somber en lusteloos voelen. Tevens zijn deze personen gevoelig voor verslavingen.