GABA

Gaba is een remmende neurotransmitter en remt neuronale activiteit in het brein. Het zorgt ervoor dat bepaalde delen van het brein uitgezet kunnen worden waardoor bepaalde prikkels niet meer binnen komen. Dit zorgt voor rust in het hoofd. Tevens zorgt het voor relaxatie van de spieren. Deze neurotransmitter heeft kalmerende eigenschappen, net als valium. Zo'n 50% van de bevolking heeft een GABA natuur.

 

GABA natuur:
Iemand die van nature over veel GABA beschikt is uitermate betrouwbaar en komt altijd op tijd. Deze persoon kan doelen stellen, organiseren en plannen. De meest karakteristieke kenmerken zijn punctualiteit en een praktische instelling. Hij/zij is verstandig en degelijk tegenover anderen. Deze persoon is een echte teamplayer die niet op de voorgrond staat en staat altijd klaar voor advies en een luisterend oor.

 

GABA tekort:
Iemand die een tekort aan GABA heeft, merkt dit in eerste instantie in onrust, stress en irritatie. De slaap wordt steeds vaker verstoord. Iemand wordt prikkelgevoelig en steeds meer geluiden komen binnen. De hersenen worden niet meer 'uit' gezet. 's nachts kan iemand ook blijven piekeren waardoor de diepe slaap niet gevat wordt. Overdag wordt die persoon moe en krijgt last van stemmingswisselingen.