Serotonine

Serotonine heeft een helend, verzorgend en verzadigend effect op het lichaam en brein. Tevens reguleert deze neurotransmitter het waak/slaapritme omdat het de voorloper is van het hormoon melatonine. Deze neurotransmitter is tevens intensief betrokken bij de centrale regulatie van de eetlust, temperatuur, pijn, bloeddruk, stemming en het gedrag. Zo'n 16% van de bevolking heeft een Serotonine natuur.

 

Serotonine natuur:
Iemand die van nature over veel serotonine beschikt, is een realist, sterk in anticipatie en soms wat impulsief. Deze persoon houdt van meedoen om het plezier en niet om het doel. Hij/zij ziet presteren als iets meteen gedaan hebben. Deze persoon houdt niet van gewoontes en routines en gedijt goed bij verandering. De persoon is handig en opmerkzaam, is vindingrijk en heeft een goede motoriek. Hij/zij is optimistisch, opgewekt en makkelijk in de omgang.

 

Serotonine tekort:
Iemand die een tekort aan Serotonine heeft, merkt dit in eerste instantie in het verlies van enthousiasme in de dagelijkse dingen. Er wordt minder genoten van het eten en er kunnen darmproblemen ontstaan. Tevens heeft de persoon moeite om de diepe slaap te vatten. De vitaliteit vermindert en dit kan leiden tot een depressie.