Basiscursus – Een leven lang Natuurlijk Fit!

Locatie:Kulturhus Dinxperlo, kleine filmzaal
Datum:Donderdag 24 mei, 7 en 21 juni en 5 juli
Tijdstip19:30 – 22:15 uur
Kosten:€ 120,00

Tijdens de cursusavonden is er onbeperkt thee en water beschikbaar. Informatieve uitleg en filmfragmenten wisselen zich af met smakelijke proefopdrachten. Je ontvangt een map waarin alle besproken onderwerpen volledig uitgewerkt staan. Zo kun je thuis alles nog eens rustig doornemen. Ter voorbereiding op de lessen ontvang je huiswerkopdrachten, dit maakt de besproken theorie levendiger en je leert direct welke aandachtspunten voor jouw gezondheid van toepassing zijn. Aan het einde van de cursus ontvang je de recepten, welke zijn afgestemd op de besproken onderwerpen. De daarbij vermelde tips en trucs helpen je in de toekomst bewustere keuzes te maken.

Prachtig systeem

Het menselijk lichaam is werkelijk een prachtig en ingenieus systeem. Er is overal over nagedacht en er zijn tal van noodoplossingen. Wel heeft het zo zijn eigen voorwaarden om optimaal aan het werk te gaan. Voldoe je (langere tijd) niet aan deze voorwaarden, dan ontstaan er problemen. Als eerste krijg je een aantal waarschuwingssignalen, daarna komt de serieuze ziekte of aandoening tot uiting. Deze eerste signalen worden echter vaak niet opgepakt, doordat wij ze niet herkennen.
Maar hoe kan het dat wij deze signalen, noodkreten van het lichaam, niet herkennen? Op school leren we lezen, schrijven en rekenen. Maar hoe ons lichaam werkt, welke signalen het geeft en hoe we daar naar moeten handelen is voor veel mensen onbekend vanwege het gebrek aan onderwijs daarin. Toch is dit wel van wezenlijk belang om gezond en fit oud te worden. Graag help ik je bij het herkennen van signalen van je lichaam, wat ze betekenen en vooral hoe je hier naar kunt handelen om gezond(er) door het leven te kunnen.

Cursus programma

De cursus is opgebouwd uit 4, deels interactieve, avonden. (Vanwege het volle programma kan het zijn dat we iets in tijd uitlopen). Iedere avond ontvang je praktische en concrete informatie. Stukjes uitleg van mij wisselen zich af met filmpjes om de materie beter te begrijpen om er vervolgens met vragen of opdrachten er actief mee aan het werk te gaan. Het is mijn doel de soms ingewikkelde stof in begrijpelijke taal uit te leggen. Tijdens de pauze en aan het einde van de avond is er ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Alle besproken onderwerpen krijg je in een map mee naar huis. De huiswerkopdrachten zorgen dat je de opgedane kennis direct in de praktijk kunt brengen. De avonden zien er als volgt uit:

Les 1:
Deze avond staat in het teken van de bouw en functies van het menselijk lichaam. Je leert welke eisen je lichaam stelt om optimaal te kunnen functioneren. We bespreken de samenwerking tussen verschillende orgaansystemen en diverse problemen die optreden als deze orgaansystemen niet goed (meer) samenwerken. We gaan dieper in op het belang van een goede zuur-base balans en een stabiele bloedsuiker in je lichaam. Je leert waarom problemen als nier-, blaas- en galstenen ontstaan en welke invloed verhoogde LDL-cholesterolwaarden op het hart en bloedvatensysteem heeft. De voorgenoemde onderwerpen staan aan de basis van alle ontstekingsziekten die tegenwoordig voor veel gezondheidsproblemen zorgen.
Je doet een warenkennistest om (misschien wel voor het eerst) kennis te maken met gezonde voedingsmiddelen. Door te kijken, ruiken en te proeven kom je erachter welke producten ik meegenomen heb. Uiteraard vertel ik je welke gezondheidsvoordelen deze met zich meebrengen, wat je er allemaal mee kunt doen en waar ze verkrijgbaar zijn. Je zult zien dat een gezondere manier van maaltijden bereiden niet persé moeilijker, maar een kwestie van omdenken is. Tijdens de huiswerkopdrachten kom je erachter hoe het met de zuur-base balans en bloedsuikerspiegel van jouw lichaam is gesteld. Je krijgt inzicht in de veelzijdigheid van je huidige voedingspatroon. Ook leer je waarom het zo belangrijk is veel afwisseling in je voedingspatroon te brengen. Alle tips en tools van deze les zijn afgestemd op het verkrijgen en behouden van een goede zuur-base balans, stabiele bloedsuikerspiegel, het in balans brengen van de cholesterol waarden en het inbrengen van voldoende variatie in je voedingspatroon.

Les 2:
Na een korte terugblik op de lesstof van afgelopen week en eventuele vragen die hierbij opkomen, gaan wij nog iets dieper in op verstoringen in de bloedsuikerhuishouding van het lichaam. Steeds meer mensen hebben verstoringen in de bloedsuikerhuishouding of krijgen te maken met insuline resistentie. Wanneer daar niets mee gedaan wordt, groeit het uit tot diabetes mellitus type 2 of, in combinatie met andere problemen, het metaboolsyndroom. Dit zijn allemaal problemen die in direct verband staan met jouw eet- en leefwijze. Tijdens de bloedsuikerquiz leer je op een interactieve manier hoe je dit soort problemen kunt voorkomen, ondersteunen en in de toekomst misschien zelfs kunt verhelpen.
Aansluitend gaan we uitgebreid in op de bouw en werking van de darmen. Gezonde darmen zijn de basis voor je gezondheid. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen met ernstige darmklachten, voedselintoleranties, allergieën, eczeem, schimmelinfecties als candida albicans en huid-, astmatische- of longproblemen. Wanneer je voorgenoemde problemen wilt voorkomen, verminderen of verhelpen moet je aan een gezonde darmflora- en functie van het immuunsysteem werken.
Verder gaan we tijdens les 2 in op de hersen-darm-as. De hersenen en darmen zijn nauw verbonden en communiceren met elkaar. We bespreken veelvoorkomende neurologische problemen zoals leer-, concentratie- en/of gedragsproblemen, AD(H)D, ASS, depressies of andere psychische klachten, die in direct verband staan met de gezondheid van de darmen. Je leert waar deze problemen vandaan kunnen komen, wat medicijnen doen om de problematiek te ondersteunen en waarom we beter kunnen beginnen met het opsporen en behandelen van de oorzaak van deze problemen.

Les 3:
Wederom een korte terugblik en dan snel door met het onderwerp de lever en het hormoonstelsel. De lever is de ontgiftingsfabriek van het lichaam. Met de huidige eet- en leefstijl krijgt de lever het steeds zwaarder te verduren. Klachten als chronische vermoeidheid en overgewicht zonder dat je meer bent gaan eten staan meestal in direct verband met de levergezondheid. Op den duur ontstaan er diverse problemen als de lever overbelast raakt, waardoor op den duur meerdere orgaansystemen overbelast raken.
Hormonen zijn, net als neurotransmitters in het zenuwstelsel, de boodschapperstoffen in ons lichaam. Zij zorgen voor communicatie tussen verschillende orgaanstelsels en hebben invloed op heel veel factoren van ons lichamelijk- en geestelijk welzijn zoals onze eetlust, spijsvertering, stemming, concentratievermogen, stofwisseling, energieniveau, hartslag, bloeddruk, vruchtbaarheid, schildklierfunctie, slaappatroon en nog veel meer! Als deze boodschapperstoffen niet goed werken veroorzaakt dit een groot aantal problemen. Hoe ga je hier mee om en wat zijn de signalen die we moeten herkennen? Dit leer je op avond 3.
Vooraf aan deze les heb je diverse klachtenregistratieformulieren ingevuld. Met behulp van deze lijsten leer je eventuele problemen in jouw levergezondheid en de hormoonhuishouding herkennen. Hierdoor weet je precies met welke eerste aandachtspunten uit de les je thuis aan de slag kunt gaan.

Les 4:
Uiteraard eerst weer een korte terugblik op les 3, waarna we uitgebreid ingaan op het thema stress en het zenuwstelsel. Je hebt het vast al eens gehoord dat langdurige stress slecht voor je is. Maar waarom eigenlijk? En wat gebeurd er dan precies in je lichaam?
Stress veroorzaakt vooral problemen in het onwillekeurige zenuwstelsel. Je lichaam gaat als het ware in een noodstand om te kunnen blijven overleven wanneer er gevaar dreigt. Maar met welke bedreigende situaties hebben we tegenwoordig te maken? En hoe zorg je ervoor dat het lichaam van de noodstand afgaat om te voorkomen dat er een burn-out ontstaat? Deze onderwerpen en alle tips om het lichaam tijdens stress-situaties te ondersteunen en stress te verminderen komen zeer uitgebreid aan bod.
Het zenuwstelsel gebruikt neurotransmitters (signaalstoffen) om ‘de boodschappen’ in het lichaam door te geven. De grondstoffen om neurotransmitters aan te maken moeten uit je voedingspatroon gehaald worden. Iedere neurotransmitter heeft zijn eigen basisbehoefte wat grondstoffen betreft. Problemen als depressies, AD(H)D, ASS, concentratie problemen, etc. ontstaan door problemen met de neurotransmissie. In plaats van de patiënt alleen met medicatie te behandelen zou er direct gewerkt moeten worden met te onderzoeken waar deze problemen vandaan komen. Zitten de benodigde grondstoffen voor de aanmaak van deze neurotransmitters wel in het voedingspatroon? Zijn er spijsverteringsproblemen of voedselintoleranties waardoor de grondstoffen niet door de dunne darm opgenomen kunnen worden? Zijn er nog andere problemen zoals onvoldoende functie van het DPP-IV enzym of een exorfinebelasting in het spel? Wanneer het probleem bekend is, kan er aan de oorzaak van de problemen gewerkt worden.
Met behulp van de huiswerkopdrachten ga je actief aan het werk om de stressoren in jouw leven te beperken en daarmee je gezondheid te verbeteren. Tot slot krijg je de tijd om thuis alles nog eens rustig na te lezen. Als er na les 4 nog vragen zijn, beantwoord ik deze met alle plezier per e-mail of telefoon.

Recepten:
Wanneer je thuis alles nog eens rustig nagelezen hebt ontvang je een e-mail met (h)eerlijke recepten. Elk recept heeft zijn eigen positieve invloed op het lichaam en de geest. Deze staan uitgebreid onder ieder recept beschreven. Zo breng je de geleerde theorieën alvast een klein beetje in de praktijk. Je zult zien dat gezonde maaltijden helemaal niet zo ingewikkeld zijn en heel veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen!

Voor wie is deze cursus zinvol?

Voor iedereen! Of je nu kern gezond bent, te maken hebt of had met een burn-out, reumatische klachten, artrose, diabetes, schildklier problemen of ongewenst kinderloos bent. Problemen hebt in het hart- en bloedvaten stelsel, lijdt aan een depressie of (kinderen hebt met) AD(H)D, ASS, etc. Kortom het is interessant voor interesse voor ziektepreventie en alle lichamelijke- of psychische klachten omdat deze basiscursus terug gaat naar de basis.

Het helpt je om te achterhalen waardoor bepaalde lichamelijke en psychische problemen kunnen zijn ontstaan, maar vooral leer je waar jouw verbeterpunten liggen voor de toekomst. Deze cursus biedt je handvatten om te herstellen of ondersteuning te bieden bij bestaande ziektes. Ook wanneer je preventief aan je gezondheid wilt werken is deze cursus een mooie manier om de puntjes op de i te zetten.

Na afloop van de cursus ben je in staat om beter naar je lichaam te luisteren en op soms simpele wijze gezonder te leven!

De groepen worden bewust klein gehouden zodat er veel tijd en aandacht voor alle vragen van de deelnemers is. Als je verzekerd wilt zijn van een plekje is het aan te raden niet te lang te wachten met je aanmelding.

Op naar een energiek en gezond lichaam!

Meld je aan

Vul jouw gegevens in en meld je aan voor deze cursus.

Kun je dit keer niet deelnemen of is de cursus volgeboekt? Geen probleem, stuur een email naar info@natuurlijkfitmetbrigitta.nl en ik zet je op de wachtlijst. Je krijgt automatisch bericht als er een nieuwe datum en locatie bekend is.

De groepen worden bewust klein gehouden omdat ik de aandacht voor alle vragen en problemen belangrijk vindt. Het is daarom aan te raden om niet te lang te wachten met je aanmelding.

Inschrijven basiscursus: Een leven lang Natuurlijk Fit!