Eerst voeding dan medicijnen

Eerst voeding dan medicijnen

Deze week vertelde dokter de Weijer bij RTL Late Night, gepresenteerd door Humberto Tan, over het belang van een gezond voedingspatroon. Kijk hier voor het filmfragment.

Onvolwaardige voeding, weinig slaap, -beweging en stress zijn tegenwoordig veel voorkomende oorzaken van leefstijl gerelateerde aandoeningen en ziekten. Medicatie lost deze aandoeningen niet op, veranderingen in leefstijl & voedingspatroon wel. In de natuurgeneeskunde wordt al heel lang vanuit dit principe gewerkt. Wereldwijd wordt veel onderzoek gedaan over de relatie tussen een onvolwaardig voedingspatroon & ongezonde leefstijl en het ontstaan van diverse ziekten en aandoeningen. Dokter de Weijer zet zich nu ook in Nederland in om samen met Voeding leeft, LUMC en de MLD-stichting meer onderzoek te doen op dit gebied. Artsen zullen hierdoor in de toekomst meer voorlichting krijgen over het belang van deze factoren bij ziekte.

Het belang van meer voorlichting

In mijn praktijk vind ik voorlichting over het ontstaan van gezondheidsklachten erg belangrijk. Niet alleen kijken waarmee we een de klacht op dit moment kunnen bestrijden, maar vooral aandacht voor de oorzaak van het probleem.  Op deze manier kan er een oplossing voor de lange termijn gezocht kan worden. Dat een auto niet kan rijden zonder brandstof weten we allemaal. Maar dat dit voor ons lichaam net zo geldt blijkt voor veel mensen niet duidelijk te zijn en soms zelfs als “hocus pocus” in de oren te klinken.

Het lichaam loopt op ‘stoffen’ als vitaminen, mineralen, spoorelementen, vezels, vetzuren, aminozuren en ga zo maar door. Het is onze brandstof. Elke functie in het lichaam heeft haar eigen specifieke ‘stoffen’ nodig. Wanneer deze niet in het lichaam komen, zal het keuzes maken welke functies wel en niet uitgevoerd kunnen worden. Op den duur ontstaan hierdoor problemen die voorkomen hadden kunnen worden. Erg jammer wat mij betreft. Precies om deze reden ben ik gestart met de cursus ‘Een leven lang Natuurlijk Fit!’. ( https://www.natuurlijkfitmetbrigitta.nl/een-leven-lang-natuurlijk-fit/ ) Hiermee probeer ik, op een laagdrempelige manier, bewustwording over je eigen rol bij het ontstaan van gezondheidsklachten te creëren.

Het werkt veel motiverender wanneer je niet alleen beperkingen opgelegd krijgt, maar vooral ook nieuwe mogelijkheden ontdekt. Wanneer je dit met een groep mensen doet en samen tegen bepaalde problemen in de huiswerkopdrachten aanloopt kun je leren van elkaar. Daarbij doe ik mijn best om op een creatieve en luchtige manier uitleg te geven over de functies van het lichaam. De brand- en bouwstoffen en omgevingsfactoren die het nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren komen uiteraard ook aan bod. Leuke filmpjes en smakelijke proefopdrachten verduidelijken de materie en zorgen voor een ontspannen sfeer. Deze cursus gaat vanaf 9 oktober in Dinxperlo en 12 oktober in Doetinchem van start. Meld je voor 5 oktober a.s. aan als jij ook op een natuurlijke manier fit en gezond oud wilt worden.

Frustrerend

Jammer genoeg zijn niet alle huisartsen zo goed op de hoogte, als het gaat om de rol van het voedingspatroon en de leefstijlfactoren, als dokter de Weijer. Afgelopen week nog kreeg één van mijn cliënten met een depressie te horen dat mijn onderzoek en adviezen uiterst onverantwoord zijn. Zucht…. Het onderzoeken welke ‘stoffen’ nodig zijn in het voedingspatroon van de betreffende cliënt, om de werking van bepaalde neurotransmitters in de hersenen te verbeteren, is echt niet zo vreemd als dat het deze huisarts in de oren klonk. Net als het opstellen van een weekmenu waar deze producten in verwerkt zijn en zorgen voor een optimale spijsvertering en opname capaciteit van de darmen.

Naast de voedingsadviezen was er aandacht voor het creëren van meer regelmaat in het dagritme en voldoende beweging. Ook het voorkomen van bepaalde producten die de een verstorende werking op de neurotransmitters hebben en het extra toevoegen van bepaalde stoffen die de werking op de neurotransmitters verbeteren zijn van belang bij deze aandoening. De betreffende huisarts en ik zijn op verschillende manieren opgeleid om ziekten te benaderen. Ik denk dat we in de toekomst elkaars inzichten beter kunnen delen en aanvullen, dan zonder enige kennis van andermans werkwijze en bekwaamheid elkaar te veroordelen.

Eerst vragen, dan oordelen

In mijn praktijk komen mensen met een grote diversiteit aan psychische en lichamelijke klachten. Cliënten vullen een uitgebreide vragenlijst van 9 pagina’s  in en houden 7 dagen een voedingsdagboek bij. Daarna volgt er een persoonlijk gesprek van 60 minuten zodat ik een goed beeld kan vormen van de klacht(en) en de mogelijke oorzaken. Stap voor stap werken we aan verbetering door aanpassingen in het voedingspatroon, een optimale spijsvertering, voldoende beweging, ontspanning en een goed slaappatroon. Bewustwording creëren van de oorzaak van de  problemen staat daarbij altijd voorop.

Ik hoop dat de betreffende huisarts in de toekomst eerst vraagt wat ik precies gedaan heb om mijn cliënt te behandelen, voordat mijn behandeling als uiterst onverantwoord wordt afgeschreven. Graag zou ik hem/haar vertellen wat mijn visie op de desbetreffende aandoening of ziekte is en wat het doel van mijn behandeling is. Ik ben een orthomoleculair therapeut en geen arts. Bij ernstige gezondheidsklachten krijgen mijn cliënten altijd het advies eerst een huisarts te bezoeken om bepaalde risicofactoren te kunnen uitsluiten.  Ook wanneer mijn cliënt medicatie wenst af te bouwen zal dit  alleen na goedkeuring en in samenwerking met de huisarts of specialist gebeuren. Gelukkig heb ik ook te maken met huisartsen die mijn ondersteuning bij ziekte als waardevolle aanvulling op de behandeling zien. Hierdoor kan medicatiegebruik verminderd of zelfs helemaal afgebouwd worden en leert men wat nodig is om op natuurlijke manier fit(ter) en gezond(er) door het leven te gaan. Zulke ervaringen maken mijn dag weer helemaal goed:).

Ik wens jullie allemaal een energieke dag toe!

Liefs, Brigitta