Themalunch – Insulineresistentie – Diabetes Mellitus – Metabool syndroom

Locatie:Zalencentrum De Kruisberg Doetinchem
Datum:Medio 2018
Tijdstip12.00 – 15.00 uur
Kosten:€ 35,00

Inclusief: Diverse lunch gerechten, onbeperkt (kruiden)thee en water, naslagwerk voor thuis inclusief recepten van de lunchgerechten.

Diabetes

Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland en iedereen kan het krijgen. Volgens de huidige cijfers hebben ruim 1,2 miljoen Nederlanders diabetes en elke week komen daar 1.200 nieuwe patiënten bij! Diabetes zorgt voor veel problemen in het menselijk lichaam. Het is niet voor niets dat in Nederland een zorgkostenexplosie door diabetes en metabool syndroom patiënten wordt verwacht.

Herken jij je in één of meerdere van onderstaande punten? Dan loop ook jij een verhoogd risico om diabetes te krijgen en is deze themalunch voor jou extra interessant!

 • Heb je last van overgewicht?
 • Lukt het, ondanks dat je veel moeite doet, niet om gewicht te verliezen?
 • Ben je snel moe, bleek, zweterig, humeurig of heb je snel last van hoofdpijn?
 • “Moet” je op tijd eten zodat je niet flauw of duizelig wordt?
 • Zijn je bloeddruk, bloedsuiker of cholesterolwaarde verhoogd?
 • Heb je vaak een droge mond, alsmaar dorst en moet je vaak plassen?

Ook wanneer jij je niet herkent in bovenstaande punten is deze themalunch zeker interessant om bij te wonen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Wat kun je van deze themalunch verwachten?

Tijdens deze lunch neem ik je in vogelvlucht mee in de werking van het menselijk lichaam. Lekkere lunchgerechten wisselen zich af met interessante feiten en direct toepasbare praktische tips. Uiteraard zijn de gerechten afgestemd op de thema’s die besproken worden. Je leert o.a. het volgende:

 • De begrippen insulineresistentie, diabetes mellitus en metabool syndroom,
 • De verschillen tussen diabetes mellitus type 1 en 2,
 • Waarom afvallen niet lukt in geval van insulineresistentie of metabool syndroom,
 • Waarom bewegen zo belangrijk is,
 • Waarom te vaak, te veel en te lang glucose in het bloed giftig is voor je lichaam,
 • De waarschuwingssignalen en symptomen bij een slechte suikerhuishouding herkennen,
 • Waarom een verstoorde suikerhuishouding zo zwaar is voor je lichaam, met 1 bloedsuikerspiegel verlagende factor tegen 5 verhogende,
 • Dat diabetes mellitus type 2 in de meeste gevallen geen erfelijke ziekte en omkeerbaar is,
 • Praktische tips over voeding en beweging die een slechte suikerhuishouding voorkomen en verminderen

Voor wie is deze themalunch zinvol?

Herken jij je in bovenstaande gegevens? Dan wordt het tijd om actie te ondernemen! Meld je aan en leer wat jij kunt doen om insuline resistentie, diabetes mellitus type 2 en metabool syndroom te voorkomen, verminderen of laten verdwijnen!

Meld je aan

Vul jouw gegevens in en ontvang een bericht wanneer de volgende lezing van start gaat.

Een paar feiten op een rij:

Eén op de drie Nederlanders krijgt diabetes mellitus type 2 en de helft van de Nederlanders een voorstadium daarvan ofwel insulineresistentie. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Lancet Diabetes & Endocrinology. Zij baseren hun bevindingen op gegevens van het langlopende bevolkingsonderzoek Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO) in Rotterdam.

De ERGO-studie, internationaal ook wel bekend als de Rotterdam Study, volgt meer dan 15.000 ouderen in de Rotterdamse wijk Ommoord van 45 jaar en ouder. Zij analyseerden voor deze studie de gegevens van meer dan 10.000 deelnemers over een periode van 14 jaar. Deze deelnemers hadden geen diabetes of een voorstadium daarvan bij de start van deze studie. De publicatie in wetenschappelijk tijdschrift Lancet Diabetes & Endocrinology staat online gepubliceerd.

Hoeveel mensen hebben diabetes? (Bron www.diabetesfonds.nl)

 • Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, dat is maar liefst 1 op de 14! Het zijn iets meer mannen dan vrouwen die deze aandoening hebben.
 • Daarvan hebben 1,1 miljoen mensen officieel de diagnose gekregen, een klein loopt er ongemerkt mee rond.
 • 61.700 Nederlanders horen per jaar dat ze diabetes hebben. Dat is bijna 1.200 per week oftewel 169 per dag.
 • Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2.
 • 1 op de 3 van de huidige volwassen Nederlanders krijgt diabetes type 2, berekenden onderzoekers van het Erasmus MC. Het aantal zal dus explosief blijven groeien.

Insulineresistentie

Echter zijn we er met deze confronterende cijfers nog niet. Het probleem is nog veel groter. Een steeds grotere groep Nederlanders heeft te maken met een verstoorde suikerhuishouding ofwel insuline resistentie. Insuline resistentie kun je zien als het voorstadium van diabetes type 2 en veroorzaakt de volgende problemen:

 • Te vaak te hoge glucosegehalten in het bloed veroorzaken laaggradige ontstekingsziekten
 • Het blokkeert de vetverbranding en bevordert de vetstapeling
 • Wisselende bloedglucose gehalte: hypoglykemie – hyperglykemie
 • Wisselende insulinespiegels
 • Verhoogde bloeddruk

Metabool Syndroom

Wanneer er naast de problemen met de suikerhuishouding ook sprake is van flink overgewicht (obesitas) in combinatie met een grote buikomtrek (vrouwen > 80 cm en mannen > 94 cm) en daarbij ook nog ten minste twee van de onderstaande problemen een rol spelen spreekt met van het metabool syndroom.

 • Hoge bloeddruk, ongeacht of je er al voor wordt behandeld
 • Te veel bloedvetten: het triglyceridengehalte is verhoogd · Te hoog LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol)
 • Verhoogde nuchtere bloedsuikerspiegel of diabetes type 2
 • Verhoogde stollingsneiging van het bloed
 • Verhoogde bloeddruk
 • Polycysteus Ovarium Syndroom (cysten in de eierstokken)

Bij mensen die last hebben van insulineresistentie en het metabool syndroom krijgt een derde binnen zes jaar diabetes. Zorgelijk als je bedenkt dat diabetes op den duur problemen veroorzaakt als artherosclerose (aderverkalking), agina pectoris, hartfalen, hart en herseninfarcten, claudicatio intermittens (etalagebenen/ kramp in benen tijdens lopen), slecht zicht vermogen, neuropathie (zenuwbeschadigingen), nierinsufficiëntie en beschadigingen van de huid.

Het is daarom van groot belang om te voorkomen dat je in aanmerking komt voor insulineresistentie of het metabool syndroom en daarmee een vergroot risico loopt op diabetes. Tegenwoordig is bij veel mensen de leefstijl zo inactief en de voeding vol van suikers en verzadigde vetten dat men al op steeds jongere leeftijd risico loopt.

Risicofactoren

Uren achter elkaar voor de tv hangen, op kantoor zitten of gamen op de computer. Het liefst met te veel, te zoet en te vet eten. Voor veel kinderen, pubers en volwassenen een dagelijks terugkerend patroon. Tel daar te weinig bewegen bij op en een ongezonde leefstijl is geboren. Hierdoor zijn veel kinderen en pubers te zwaar. Hoe zwaarder iemand is, des te groter is de kans op het (uiteindelijk) ontwikkelen van diabetes mellitus type 2. Overgewicht en een tekort aan lichaamsbeweging zijn zelfs de grootste risicofactoren bij het ontstaan van diabetes type 2.

In je jeugd, rond de pubertijd wordt het aantal vetcellen in het lichaam bepaald. Een puber met overgewicht heeft veel meer vetcellen dan een slanke puber. In beide gevallen kunnen de vetcellen zich op latere leeftijd vullen, maar er komen geen nieuwe vetcellen meer bij. In de jeugd wordt dus jouw “aanleg” bepaald.

Te veel vet zit de werking van insuline in de weg waardoor er ongevoeligheid voor insuline op kan treden. Dit wordt ook wel insulineresistentie genoemd. Deze ongevoeligheid kan worden versterkt door een voedingspatroon dat veel suikers en geraffineerde producten bevat. Suiker en bijvoorbeeld witte meelsoorten in brood, pasta’s en gebak zorgen ervoor dat de productie van insuline

voortdurend oploopt. Ongevoeligheid is het begin van diabetes, maar op dat moment is er zeker nog wat aan te doen.

Diabetes-Nee!

Herken jij je in bovenstaande gegevens? Dan wordt het tijd om actie te ondernemen! Meld je aan en leer wat jij kunt doen om insuline resistentie, diabetes en het metabool syndroom te voorkomen, verminderen of laten verdwijnen!

Voor deze themalunch zijn een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar.

Meld je daarom direct aan!