Over mij

Mijn naam is Brigitta Kruse, getrouwd en moeder van 2 dochters. In 2016 ben ik gestart met mijn praktijk Natuurlijk Fit! Met Brigitta. Daarin begeleid ik als orthomoleculair therapeut mensen om op natuurlijke wijze fit te worden in zowel lichaam als geest. Natuurlijk Fit! met Brigitta is het gevolg van gebeurtenissen en ontwikkelingen in mijn leven. Dit zorgt ervoor dat ik, door de combinatie van mijn eigen ervaring en diverse opleidingen, mensen op een persoonlijke wijze kan helpen. Het is een mooie samenkomst van alles wat in mijn leven op mijn pad is gekomen en waar ik nu voor sta.

Als kind was ik al geïnteresseerd in lekker eten en had een hekel aan saaie maaltijden. Op jonge leeftijd begon ik met koken en experimenteerde er thuis flink op los. Naast lekker eten heb ik altijd graag gesport. Zo deed ik onder andere fanatiek aan turnen, fitness en groepslessen in een sportschool en sportte graag in de buitenlucht.

Om van mijn hobby mijn werk te maken ben ik de koksopleiding gaan doen. Negen jaar lang heb ik in de professionele keuken gewerkt, variërend van groot en massaal tot kleinschalig en luxe waar alles zelf met verse producten gemaakt werd. Dit laatste had mijn voorkeur en vond ik het ‘echte koken’.

Tweede hobby

Ondanks dat ik het werken in de horeca leuk vond, was het lastig te combineren met mijn privéleven. Daarom besloot ik van mijn andere hobby mijn werk te maken en heb mij om laten scholen tot fitness- en aerobicsinstructrice. Naast de werkzaamheden in de fitnesszaal gaf ik diverse groepslessen. Verdiepingscursussen zorgde ervoor dat ik ook mensen met diverse ziekten, aandoeningen, aangeboren afwijkingen, zwangerschap en overgewicht (ook kinderen) kon begeleiden. Nog steeds werk ik met veel plezier parttime in een fitnesscentrum. Daar verzorg ik naast begeleiding in de fitness onder andere medisch fitnesslessen.

Van negatief naar positief

2011 was een heftig jaar. Ik had twee tumoren op mijn lever en moest op korte termijn geopereerd worden. Dat terwijl ik nog helemaal niet gewend was aan het idee dat er iets in mijn lichaam zat wat daar niet hoorde. Ik voelde er immers niets van. Er volgde een pittige operatie en een lange hersteltijd.

Omdat ik een bezige bij ben, kostte het mij veel moeite om maanden lang rustig aan te doen. Ineens had ik zeeën van tijd om over van alles en nog wat na te denken. Iets wat soms ook behoorlijk confronterend kon zijn. Al snel hoorde ik van een complementair geneeskundige dat je tumoren in je lichaam zelf kunt veroorzaken. Ondanks dat ik dit verhaal wel erg ver vond gaan, bleef het in mijn hoofd zitten. Uiteindelijk kocht ik het boek ‘Wat heb je op je lever’ van Marijke de Waal Malefijt. Wat een eyeopener! Vele boeken op het gebied van voeding en leefstijl met betrekking tot onze gezondheid volgden. Achteraf kan ik zeggen dat deze vervelende periode veel goeds heeft gebracht. Het roer ging om en tegenwoordig staan wij veel meer stil bij de kleine dingen in het leven.

Leefstijl

Onze leefstijl is in de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Onze oudste dochter heeft vanaf haar geboorte tot haar 9e levensjaar veel problemen gehad met haar gezondheid. Vooral de longen, eczeem en allerlei allergieën zorgden voor veel problemen. Tussen haar 5e en 9e jaar verslechterde de situatie en gebruikte ze een enorme hoeveelheid medicijnen, kreeg intensieve therapieën en werd behandeld in een kuuroord en diverse ziekenhuizen. Onze jongste dochter is echter nooit lichamelijk ziek maar viel al vroeg op in haar ontwikkeling. Vooral de slechte concentratieboog zorgt voor de nodige problemen op school en de bijbehorende frustratie, angst- en driftbuien maken het niet altijd even makkelijk.

Voor beide dochters hebben wij specialisten gevraagd met welke aanpassingen in voeding en leefstijl wij iets konden bijdragen. Helaas bleef het alleen bij wat kleine tips, zoals het weglaten van kleurstoffen en suiker. Bij de problemen van onze kinderen was volgens deze artsen echt wel meer nodig dan alleen het aanpassen van onze leefstijl.

Omdat ik me niet kon voorstellen dat wij er zelf zo weinig aan konden doen, dook ik de boeken weer in. Dit keer meer gericht op ziekte en gedragsproblemen. Daarna ben ik gestart met de HBO opleiding tot orthomoleculair therapeut.

Uiteraard zijn we tijdens mijn studie langzaam overgegaan naar een andere leefstijl. De kinderarts stond gelukkig open voor mijn ideeën en is vanaf het begin erbij betrokken geweest. Hoewel wij thuis altijd al bovengemiddeld gezond aten en aan sport deden, waren er toch nog verrassend veel nieuwe mogelijkheden. We eten tegenwoordig zoveel mogelijk biologisch, eten geen geraffineerde en bewerkte producten meer (op een enkele uitzondering na) en houden rekening met intoleranties voor voedingsmiddelen. Daarbij is er aandacht voor aanvulling van bepaalde voedingsstoffen door middel van suppletie. Dit was geen proces van een paar weken, maar heeft maandenlang geduurd.

Geleidelijk kwamen wij erachter dat er zoveel meer mogelijk is op het gebied van voeding. Daar waar mijn man in het begin nog sceptisch was, verbaasde hij zich na een tijdje over het verschil in gezondheid en gedrag bij onze kinderen. Dit motiveerde mij enorm om me verder te ontwikkelen op het gebied van gezondheid.

Opleiding

Ondertussen heb ik naast de opleiding tot orthomoleculair therapeut diverse vervolgopleidingen afgerond zoals orthomoleculaire suppletie, orthomoleculaire voeding voor kinderen en medische basiskennis met de vakken anatomie & fysiologie, psychosociale basiskennis en pathologie. Deze opleidingen heb ik met veel interesse gevolgd en succesvol afgerond.

Daarnaast lees ik veel boeken over het thema gezondheid. Ook volg ik regelmatig cursussen en kennisbijeenkomsten. Zo blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ik heb al verschillende specialistische cursussen gevolgd zoals Psyche en voeding, Vermoeidheid, Voeding voor brein en darmen, Insulineresistentie, Vrouwenklachten en Burn-out. Deze dagen zijn ook een mooie manier op kennis en praktijk ervaringen met collega therapeuten uit te wisselen.

Gezond, fit en gelukkig

Voor ons gezin hebben alle kennis en aanpassingen in onze leefstijl zeer positieve gevolgen gehad. Hierdoor ben ik extra gemotiveerd geraakt om Natuurlijk Fit! met Brigitta op te starten. Hiermee kan ik ook andere mensen helpen hun persoonlijke balans terug te vinden. Op naar een gezond, gelukkig en Natuurlijk Fit! leven.

Met energieke groet,

Brigitta Kruse

Brigitta Kruse

Brigitta Kruse

Orthomoleculair therapeut