Recept: Pepernoten

Soort: Gluten- en koemelkvrij
Voorbereidingstijd: 10 min
Baktijd: 20-25 min

Ingrediënten

200 gram amandelmeel
200 gram boekweit en/of havermeel (kan 1 van beide zijn of van beide 100 gram)
160 gram gesmolten kokosolie extra virgin
120 gram kokosbloesemsuiker
4 theelepels speculaaskruiden
8 eetlepels plantaardige melk
1 theelepel wijnsteen bakpoeder
Snufje zout
(eventueel iets geraspte sinaasappelschil)

Instructies

1: Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht of 180 graden onder- en bovenwarmte.
2: Weeg alle basis ingrediënten af en meng het goed door.
3: Boekweitmeel heeft een vrij eigen smaak. Als je de smaak liever iets neutraler wilt, kies dan voor havermeel.
4: Vorm kleine balletjes van het deeg met je handen en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk ze vervolgens plat.
5: Zorg dat alle pepernoten even groot en dik zijn, anders worden ze niet mooi gelijkmatig goudbruin.
6: Bak de pepernoten 10 à 15 minuten. Haal ze uit de oven als ze de gewenste kleur hebben bereikt.
7: De pepernoten worden lekker bros als ze afgekoeld zijn. Serveer direct of bewaar ze in een luchtdichte trommel.
Ingrediënten

Opmerkingen

Kokosbloesemsuiker heeft van zichzelf een karamelachtige smaak. Daarom leent deze suiker zich uitstekend om te bakken. Er zitten nog vitaminen en mineralen in waardoor het minder belastend voor het lichaam is. Dit wil echter niet zeggen dat het gezond is! Het is minder slecht.

Voor je darmgezondheid is het zeer aan te bevelen wat vaker gluten- en koemelkvrij te eten en drinken. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele plantaardige melkvarianten en glutenvrije meelsoorten te koop.

Om het sinterklaasfeest compleet te maken, serveer je er ook nog een zelfgemaakte chocolademelk bij. Gebruik een plantaardige melk zoals haver-, hazelnoten- of amandelmelk als basis. Doe ongeveer 1 eetlepel rauwe cacao per persoon op de bodem van een pannetje en giet er voorzichtig 150-200 ml plantaardige melk per persoon op. Met een garde goed doorroeren zodat er geen klontjes ontstaan. Zoet de chocolade melk met iets kokosbloesemsuikersiroop, dadelsiroop of honing. Wanneer je voor honing kiest kun je dit het beste toevoegen wanneer de melk alweer iets afgekoeld is. Anders gaan alle mooie werkzame stoffen en enzymen in de honing verloren. Agavesiroop is minder geschikt om te gebruiken. De verwerking van agavesiroop in je lichaam is een veel zwaardere belasting voor je lever.