Van chronische vermoeiheid tot een leven lang Natuurlijk Fit!

Het is weer bijna herfst

Ieder jaar als de herfst bijna zijn intrede doet vieren onze kinderen feest. Opa haalt zijn mini tractor uit de schuur en onze meiden mogen voor in de bak om de appels en kwetsen te plukken. Uiteraard wordt er daarna lekker gesmikkeld van oma’s appeltaart.

Bij de herfst denk ik ook aan heerlijke verse pompoen-, en koolsoorten, knolselderij, pastinaak, rode biet, koolrabi, paddenstoelen, bramen, appels en peren om de maaltijden mee te bereiden. Het is belangrijk om seizoensgroenten en fruit te gebruiken bij het bereiden van de maaltijden. Deze bevatten een hogere dosis aan vitaminen, mineralen en beschermende stoffen. Deze kunnen we extra goed gebruiken als de zomer voorbij is.

Niet alleen seizoensproducten zijn een aandachtspunt. Probeer ook af te wisselen in het gebruik van de ingrediënten, smaken en kleuren. Zo zal je lichaam de enzymen die benodigd zijn voor de vertering van voedsel kunnen produceren. Klachten als een opgeblazen buik, vermoeidheid, hoofdpijn, boeren of winden laten en zure oprispingen na het eten van een maaltijd zijn tekenen van een slechte voedselvertering. Onder andere de samenstelling van je maaltijd, de kooktechniek en de manier van eten hebben  invloed op de vertering.

Chronische vermoeidheid

Gisteren heb ik deelgenomen aan een interessante cursusdag over chronische vermoeidheid. De cursus werd gegeven door Marijke de Waal – Malefijt. Marijke is in Nederland een bekende natuur diëtiste die al 41 jaar praktijkervaring heeft en daarbij diverse boeken over de gezondheid heeft geschreven. Wie ‘Over mij’ heeft gelezen weet dat Marijke degene is die bij mij de knop heeft omgezet wat betreft mijn gezondheid. Ondertussen heb ik vijf van haar boeken in huis die stuk voor stuk ontzettend interessant zijn. Tijdens de cursusdag bleek het ook nog eens een fantastische vrouw te zijn die vol enthousiasme haar kennis op de deelneemsters wist over te dragen.

Ook tijdens deze cursusdag bleek maar weer hoe belangrijk een goede voedselvertering is. Wanneer daar iets mis gaat ontstaan er als snel veel problemen. Eigenlijk kun je het zien als een domino-effect van het lichaam. Het begint met wat maag- en/of darmklachten. Hierdoor worden  stoffen geproduceerd die voor de lever extra zwaar te verwerken zijn. Dit kost veel energie, waardoor we enorm vermoeid raken. Wanneer je naar de dokter gaat voor een standaard bloedtest zullen er geen aantoonbare afwijkingen te zien zijn. Op den duur raakt de hormonale balans verstoord en in het slechtste geval doorbreken de ongewenste stoffen zelfs de bloed-hersenbarrière. Niet voor niets hebben tegenwoordig zoveel mensen lichamelijke-, en/of geestelijke gezondheidsklachten. Voor alle klachten geldt dat het belangrijk is om de oorzaak van de problemen te achterhalen. Door te onderzoeken wanneer de klachten begonnen, onder welke omstandigheden dit gebeurde en welke eventuele klachten hierop volgden kan een plan van aanpak voor verbetering gemaakt worden. Ik help je hier graag bij.

Cursus: Een leven lang Natuurlijk Fit

Naar mijn mening zijn er tegenwoordig veel te veel mensen met gezondheidsklachten, doordat de kennis over de werking van zijn of haar lichaam ontbreekt. Raar eigenlijk, deze kennis is wel nodig om gezond en fit oud te worden. Met de cursus ‘Een leven lang Natuurlijk Fit’ leg ik je de basiskennis die nodig is voor een goede gezondheid uit. Wanneer je de functies van verschillende orgaansystemen begrijpt, kun je de noodkreten die jouw lichaam je geeft in de toekomst beter herkennen. Je leert wat het lichaam van jou verlangt om optimaal zijn werk te kunnen doen. Door de opgedane kennis te gebruiken in de praktijk zul jij je energieker en gezonder gaan voelen.

 

Neem je gezondheid in eigen handen!

Schrijf je in voor de cursus ‘Een leven lang Natuurlijk Fit’ en leer op welke manier jij je gezondheid kunt ondersteunen. De cursus gaat vanaf 9 oktober in Dinxperlo en Doetinchem van start.