Zuur-Base balans

Het belang van een juiste zuur – base balans

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd). De meeste groenten- en fruitsoorten zorgen bijvoorbeeld voor een basische rest. Het lichaam heeft van nature een licht basenoverschot en probeert dat constant te houden. Dat doet het op verschillende manieren. Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden door de nieren. De nieren voorkomen op deze manier dat het bloed te zuur wordt. Ook de longen en de huid leveren een kleine bijdrage aan het uitscheiden van zuren. Wanneer de zuurvorming in het lichaam toeneemt kan het hiervoor genoemde zuurcompenserende mechanisme het niet meer aan. Naast zuren uit voeding zijn er nog tal van andere factoren die verzurend op het lichaam werken, zoals bijvoorbeeld medicijnen, bepaalde ziekten, krachtoefeningen en stress.

Verzuring van het lichaam kan in eerste instantie aanleiding vormen tot de meest uiteenlopende klachten variërend van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten. Volgens de zuur-base onderzoeken is er bij verreweg de meeste chronische welvaartsziekten sprake van weefselverzuring. Na geruime tijd ontstaan er grotere problemen.

 

Mogelijke gevolgen van een verzuurd lichaam

Wanneer het lichaam geruime tijd te weinig zuren kan afvoeren via de nieren, de longen en de huid , zal het een noodoplossing bedenken. Het teveel aan zuren wordt afgestoten aan weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten. Het lichaam gaat het teveel aan zuren compenseren door basische mineralen zoals zink, magnesium en calcium uit onze botten, haren en nagels te halen. Gevolg hiervan zijn breekbare botten, slecht/droog haar en breekbaar nagels.

Het ontstaan van gal-, nier- en blaasstenen is gekoppeld aan een verzuurd lichaam. Door de zure urine komt er gekristalliseerd urinezuur en calcium in de urinewegen. De kristallen groeien met de jaren steeds meer, vanaf niergruis tot het moment dat je begint te voelen dat er een niersteen in je lijf aanwezig is. Dit proces duurt een lange tijd. Je kunt er dus jarenlang niets van merken. Bij gal- en blaasstenen gebeurt een soortgelijk proces in de galwegen en blaas.

In de lichaamsweefsels nestelen zich zure resten als gekristalliseerde zouten en cholesterol, waardoor een verharding van deze weefsels plaats vindt. Dit gebeurd ook in de bloedvaten. Denk hierbij aan arteriosclerose (aderverkalking).

Ook het immuunsysteem merkt de gevolgen van verzuring. Het lichaam is tijdens verzuring minder beschermd tegen ontstekingen omdat het immuunsysteem minder efficiënt werkt. Het gevolg hiervan zijn de tegenwoordig veel voorkomende laaggradige ontstekingsziekten.

Tot slot het spijsverteringsproces. Deze is volledig afhankelijk van enzymen die ons voedsel in minuscuul kleine voedingsstoffen moeten ‘knippen’. Bij een te lage zuurgraad van het lichaam kunnen de enzymen niet of onvoldoende functioneren met alle gevolgen van dien.

 

Meten = weten

Ik merk in de praktijk dat de gevolgen van een slechte zuur-base balans bij de meeste mensen vrij onbekend zijn. Persoonlijk vind ik dit thema erg belangrijk en verbaasd het mij dat hier geen of zeer weinig voorlichting over bestaat. Tijdens een consult, cursus en gezondheidstest besteed ik uitgebreid aandacht aan dit thema. Indien nodig kan ik helpen het voedingspatroon aan te passen en verzurende factoren te beperken.